Hakemustykittelyä vai täsmäiskuja?

Lähetin 150 hakemusta, enkä päässyt yhteenkään työhaastatteluun”. Tuttu tarina, jonka todennäköisesti jokainen on kuullut tänä päivänä – se on kerrontaa siitä, kuinka määrällisesti suurella hakemustykittelyllä ei ole uutta työtä löytynyt. 150 hakemusta on aivan valtavasti, ja toisaalta, moni on hakenut varmasti vielä paljon useampaakin paikkaa.

Tehokas työnhaku on monella mielessä, mutta mitä se oikeasti tarkoittaa: hakemustykittelyä jokaiseen vähänkin mahdolliseen paikkaan vai tarkkuusammuntaa harkiten valittuihin kohteisiin? Väitän, että jälkimmäinen on ensimmäistä huomattavasti tehokkaampi tapa. Omalla keihäänkärjellä tehdyt suunnitellut yhteydenotot tuottavat todennäköisemmin onnistuneen lopputuloksen. Olennaista ei ole edetä vain oma osaamispakkia avaamalla, vaan ennen kaikkea se edellä, mikä juuri minua motivoi.

Mitä minä haluan tehdä? Mitä minä tavoittelen? Millainen työ minua innostaa? Minkälaisia tehtäviä haluan tehdä? Minkälaisista työnantajista olen kiinnostunut?

Työnhaussa laatu useimmiten korvaa määrän ja tarjoaa siten paremmat mahdollisuudet löytää juuri se itselle sopivin paikka. Siihen kannattaakin valmistautua huolella ja keskittyä tekemään laadukkaasti kaikki se, mihin ryhtyy.

Kuten missä tahansa myyntitilanteessa, myös työllistymisessä on hyvin pitkälti kyse tuotteistamisesta ja sen kautta luoduista mielikuvista. Myyjän näkökulmasta kiinnostava tuote vaatii osakseen hyvin muotoillun ”tuotteen” ollakseen kiinnostava myös ostajan näkökulmasta. Ostaminen perustuu mielikuvaan siitä, mitä saan, kun ostan tämän. Ostopäätös riippuukin hyvin usein hienovaraisista nyansseista, vivahteista, joita mielikuvilla rakennetaan. Työnhaussa on kyse samasta asiasta, tuotteen myymisestä ja mielikuvien rakentamisesta.

Työnhaku on tuotteistamistyötä, oman itsensä brändäämistä. Sen pohtimista, mikä juuri minua kiinnostaa ja mikä on se kokonaisuus, josta minun osaamiseni rakentuu ja jolla haluan itseäni markkinoida. Hyvin tuotteistettu hakija on taatusti kiinnostavampi kuin geneerinen joka paikan höylä.

Millä tavalla se oma keihäänkärki löytyy? Jo pelkästään kynä, paperia ja hetki aikaa vievät eteenpäin. Esitä kysymyksiä itsellesi. Listaa omia kiinnostuksen kohteita. Reflektoi osaamistasi ja pohdi arvojasi. Tutustu eri ammatteihin ja organisaatioihin. Omaan itseen ja eri ammattialoihin tutustuminen auttaa tiedostamaan, mikä juuri minua kiinnostaa ja mitkä ovat minun vahvuuteni. Se auttaa myös tekemään työnhausta määrätietoista ja suunnitelmallista. Siinä vaiheessa, kun oma kärkeni työnhakijana on selkiytynyt, on minun huomattavasti helpompi lähteä tekemään täsmäiskuja kiinnostaviin kohteisiin.

– uraohjaaja Anneli Pekkala

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *